Internationale Astronomische Unie vermeldt leerlingen SAB

Al sinds 2004 hebben de leerlingen van 5 Wetenschappen-wiskunde een project “sterrenkunde”. Dit is in de loop van de jaren wel sterk veranderd en uitgegroeid tot een project dat een heel schooljaar duurt en werkt rond onderzoekscompetenties. Hierbij werken de leerlingen rond een specifiek sterrenkundig thema. Ze zoeken meer informatie over hun thema, stellen een onderzoeksvraag op, nemen ze waar met grote professionele telescopen in Hawaï, Australië, Chili of de VS en verwerken ze deze waarnemingen tot een resultaat en dit alles presenteren ze op het einde van het schooljaar aan een externe jury.

Maar het einde van de 17de uitgave van dit project was dit jaar wel heel anders. Het overleg leraar-leerlingen liep natuurlijk online gedurende de laatste weken maar ook de presentaties van de leerlingen voor de jury verliepen dit jaar vanwege de gekende redenen online. Via Google Meet stelden de leerlingen hun sterrenkundig thema voor aan diverse interne en externe juryleden.

De presentaties waren zeker goed van kwaliteit en enkele groepen hebben zelfs echt wetenschappelijk werk verricht. Zo heeft een groep meegeholpen om de baan van een komeet vast te leggen door hun metingen door te sturen naar de Internationale Astronomische Unie. Hierdoor werden hun namen vermeld in het verslag van deze organisatie.

Proficiat aan alle groepen, zeker ook vanwege de juryleden!

 

Internationale Astronomische Unie vermeldt leerlingen SAB