Wat het oog traceert …UCLL demonstreert onderzoeksmethode eye tracking aan 6 M&M

Vlak voor de kerstvakantie verleenden enkele leerlingen van 6 M&M en 6 EW graag hun medwerking aan een eye tracking onderzoek van UC Leuven-Limburg. De leerlingen mochten de studiekeuze brochure van deze Hogeschool van de Moving Minds doornemen en ondertussen werden hun oogbewegingen nauwkeurig geregistreerd. Je kan je voorstellen dat de deelname aan dit marktonderzoek de nieuwsgierigheid van onze leerlingen alleen maar meer prikkelde.

Gelukkig konden twee betrokken onderzoekers van UCLL de tijd nemen om nog eens een keertje extra langs te komen in de klas om wat meer achtergrondinformatie te geven over deze onderzoeksmethode en de praktische werking ervan.

Na een introductie over consumer behaviour en de voor- en nadelen van andere onderzoeksmethoden zoals bv. het geheugen werd de focus al snel gelegd op de eye tracking zelf. Het registreren van het kijkgedrag is maar een aspect van het onderzoek. De verwerking van de resultaten met de bijbehorende analyses en interpretaties een heel ander en tijdrovend aspect. Enkele leerlingen kregen ook de unieke kans om een live demonstratie van eye tracking te geven aan hun klasgenoten.

De impact van eye tracking onderzoek op het dagdagelijkse leven werd ten slotte nog boeiend geïllustreerd door de onderzoekers met toepassingen van de politieschool en Pukkelpop. Een mooie afsluiter van deze gastles.

Wat het oog traceert …UCLL demonstreert onderzoeksmethode eye tracking aan 6 M&M