Start van het ‘Waals’ project in Thorpark te Waterschei

Kunnen we de voormalige mijngemeente Genk-Waterschei vergelijken met een Waalse regio? Dat was onze insteek om het politiek project ‘(Arm) Wallonië’ aan het Thorpark (Waterschei) op te starten voor onze leerlingen van 6 Humane wetenschappen (10 september).

Drie doelen stelden we voorop: het sociaal-economische leven van een voormalige mijngemeenschap ervaren, een politiek antwoord formuleren inzake de reconversie van Genk (en Limburg) en tenslotte onderzoeken of kunst vernieuwende culturele impulsen kan creëren.

Vooreerst wandelden we door de tuinwijk van Waterschei, kregen we een exclusieve inkijk in de machinekamers van het voormalige mijngebouw en gingen we ‘ondergronds’ in het mijndepot. Het Limburgse mijnverleden werd ‘levensecht’ gegidst door een voormalige mijnwerker.

Een politiek inzicht in de werking van onze provincie verschafte ons Inge Moors, Limburgse gedeputeerde van ruimtelijke ordening en Europese Zaken. Deze Limburgse politica kon zeer duidelijk het grote belang en de positieve resultaten van het SALK (‘Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat’) aantonen!

Tenslotte dartelden we doorheen de grote ruimtes van het mijngebouw, op zoek naar de hedendaagse  kunstwerken van Hamelryck, Stockmans en Duchateau. Deze tentoonstelling ‘Krachten3’ sloot onze uitdagende studiedag op een speels-artistieke manier af.

Start van het ‘Waals’ project in Thorpark te Waterschei