Humanisme, renaissance en barok in Antwerpen

Voor het vak geschiedenis en kunstbeschouwing reisden we met onze klas 4HW dinsdag 25 april 2023 met de trein van Hamont naar Antwerpen. Van het Antwerpse station wandelden we via de Meir naar ons eerste museum: het “Plantin-Moretusmuseum”. De leerkrachten gidsten ons zelf door de drukkerij en de woning van de familie Moretus. Het huis was een van de belangrijkste drukkerijen in de 16de eeuw. Het was dus het centrum van het opkomend humanisme waar tekstkritiek een cruciaal kenmerk van was. Vele bronnen die we bestudeerd hebben in de lessen geschiedenis werden daar ook gedrukt en we konden de originele druk ter plekke raadplegen. Ook bewonderden we originele Rubensen en kregen we een demonstratie hoe men vroeger juist boeken drukte. Wijzelf mochten ook meehelpen bij het ‘drukken’ van een tekst, hierbij kregen we “onze tekst” mee naar huis.

Na het Plantin-Moretus museum hadden we een uurtje vrije tijd gekregen om iets te gaan eten in het mooie Antwerpen. We zijn allemaal op de Meir wat winkeltjes binnen geweest en hebben dan wat lekkers gegeten. Daarna was het de beurt aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). Daar waren we verbaasd over hoe groot het museum wel niet was. Toen we naar binnen mochten, zag het er heel indrukwekkend uit door de grote ruimtes. Bij de ingang heeft meneer Umans een prachtig stukje piano gespeeld om ons al een beetje op te warmen voor de gidsing. Vervolgens mochten we naar binnen en daar verdeelden we ons in twee groepen. De ene groep ging met mevrouw De Coninck mee en de andere groep ging met meneer Umans mee. Elke leerling moest twee schilderijen presenteren in het museum, die we voorbereid hadden in de klas, waarbij we het moesten linken aan de leerstof. Omdat we nu ook het humanisme en renaissance bestuderen tijdens de lessen, maar ook omdat de leerstof op maat gesneden is voor onze humane wetenschappen klas, hebben we veel van de schoolreis geleerd. We bewonderden schilderijen uit de barok, renaissance, Vlaamse primitieven en af en toe nog eens moderne kunst er tussen. In het museum zijn we heel wat indrukwekkende kunstwerken tegengekomen. Sommige werken herkenden we uit de les en anderen hadden we nog nooit gezien, maar ook stukken lieten een indruk na. Tenslotte sloten we het leerrijke bezoek af voor het prachtige schilderij ‘De Intrige’, onderdeel van die fantastische Ensor-collectie.

Jammer genoeg was de dag weer voorbij en wandelden we in sneltempo van het KMSKA terug naar het prachtige station van Antwerpen. Zo namen we samen de trein weer terug naar Hamont. Het was een geslaagde, leerrijke en gezellige dag.

Alissa Haels, Susan Cai, Lowie Steensels (fotoselectie)

Humanisme, renaissance en barok in Antwerpen