Een dag in ‘het teken’ van Pieter Bruegel de Oude 

2019 is het Bruegeljaar: projecten en tentoonstellingen – ook in Brussel –  dus een gegronde reden voor 5 en 6 Humane wetenschappen om een Bruegeldag op 22 oktober te ondernemen in onze hoofdstad!

De voormiddag stond helemaal ‘in het teken’ van een eerder onbekend onderdeel van Pieter Bruegel de Oude: zijn prentkunst in de tijdelijke expo ‘The world of Bruegel in Black and White’ in de KBR (Koninklijke Bibliotheek van België). We bewonderden deze uitzonderlijke prentencollectie waarbij we heel wat info ontvingen over het leven van de wereldberoemde kunstenaar. Daarnaast stond het hele productieproces – van tekening tot (druk)prent – centraal.

Namiddag was het de beurt aan de 6des. Alle leerlingen van 6 Humane wetenschappen moesten de leerlingen van 5 Humane wetenschappen gidsen in de Koninklijk Musea voor Schone Kunsten. Wij, de laatstejaars, gaven uitbundig uitleg over verschillende schilderijen van o.a. de Vlaamse Primitieven, Bruegel en Rubens. Op het einde van de dag kregen wij een peerevaluatie van de 5de jaars. Voor de leerlingen van 6 Humane wetenschappen was dit een leerzaam experiment om zo onze kwaliteiten als gids te leren kennen. Dit was voor de leerlingen een leuke en leerzame ervaring. Tot slot sprongen we even binnen in het kunstencentrum BOZAR. Vormen de hedendaagse schilderijen van Yves Zurstrassen een inspiratiebron voor later?

Onze Bruegeldag in Brussel: een dag in het teken van deze wereldberoemde schilder, een inspiratiebron voor ons Bruegelproject.

Fleur Dreesen en Maaike Quik (6 HWb)

 

Een dag in ‘het teken’ van Pieter Bruegel de Oude