De wereld van Bruegel

Op woensdag 18 september trokken de leerlingen van 3 Humane wetenschappen en 6 Humane wetenschappen naar Bokrijk waar ze een bezoek brachten aan het openluchtmuseum. Om de 450ste sterfdag van Pieter Bruegel de Oude te herdenken, krijgen de bezoekers de kans tot een hernieuwde kennismaking met deze uitzonderlijke schilder én met het openluchtmuseum Bokrijk. Ook onze leerlingen deden dit aan de hand van een ‘Bruegel Game’ en een rondleiding in het domein. De unieke mix van het erfgoed dat Bokrijk rijk is, biedt een aanknopingspunt om het werk van de Vlaamse meester op een hedendaagse manier te herontdekken.

De leerlingen van 3 Humane wetenschappen werden opgedeeld in 2 groepen. Deze 2 groepen namen het tegen elkaar op in een spel. Tijdens dit spel gingen ze op zoek naar voorwerpen die terug te vinden zijn in het schilderij ‘De Strijd tussen Carnaval en Vasten’. Hiermee konden punten verzameld worden. Tijdens de zoektocht konden de leerlingen ook deelnemen aan 3 virtuele games. Deze games hadden allemaal met carnaval te maken. Zo werden ze bijvoorbeeld uitgedaagd om wafels uit de lucht te vangen. Tussendoor moesten ze ook een aantal raadsels oplossen waarmee extra punten konden verdiend worden. Dit spel was een leuke manier om kennis te maken met de wereld van Bruegel.

De leerlingen van 6 Humane wetenschappen kregen een rondleiding met een gids in het mooie domein van Bokrijk en maakten kennis met landschappen die vaak te zien zijn op de kunstwerken van Bruegel. Ook bewonderden ze replica’s van de beroemde reeks ‘De maanden’. Hierna lag de focus op het schilderij ‘De strijd tussen Carnaval en Vasten’. De gids benadrukte dat de werken van Bruegel eigenlijk een soort zoekplaatje zijn. Als je goed kijkt blijf je steeds nieuwe details zien en deze elementen kan je dan ook weer linken aan elkaar en aan het heden.

We hebben kunnen genieten van een zeer geslaagde en leerrijke woensdagvoormiddag.

Lies’l (3HW) en Julie Schroeder (6HW)

De wereld van Bruegel