Antwerp was burning….

Het is maandagmorgen en al enorm zonnig.  De leerlingen van 7 Thuis– en bejaardenzorg/zorgkundige en Kinderzorg staan in Neerpelt klaar om naar Antwerpen te vertrekken. De driedaagse onder begeleiding van mevrouw Beerten, mevrouw Dreesen en mevrouw Stevens kan starten.

Aangekomen in Antwerpen-Centraal wisten de leerlingen van KZ de hele groep te leiden naar de jeugdherberg. Pulcinella is een aanrader! Het is een strak, modern gebouw waarin iedereen zich welkom voelt. Al snel werd er het spel ‘gotcha’ gestart wat doorheen de driedaagse voor veel hilarische taferelen heeft gezorgd.  Namiddag werd er aan een wandelrally gedaan. Op een grappige, speelse manier maakten de leerlingen kennis met de stad Antwerpen. De dag werd afgesloten  met een lekker Italiaans gerecht!

Al snel was de tweede zonnige dag daar… De leerlingen van TBZ/z hadden de hele groep begeleid naar het Roze Huis.  Dit is een ontmoetingsplaats en hét informatiepunt voor holebi’s en transgenders in de stad en provincie Antwerpen. Er werd gesproken over verschillende thema’s en geluisterd naar de getuigenissen van onze sprekers. 

Namiddag hebben de leerlingen van KZ een bezoek gebracht aan Elegast Conscience. Dit is een centrum voor residentiële opvang voor minderjarigen die om verschillende redenen tijdelijk niet thuis kunnen blijven bij hun ouders. Elegast-Conscience biedt een verblijf aan voor 15 jongeren tussen 3 en 18 jaar. De jongeren worden doorverwezen via het Comité voor Bijzondere Jeugdzorg of de Jeugdrechtbank. De leerlingen van TBZ hebben op hetzelfde moment uitleg gekregen van een ervaringsdeskundige in Antwerpen-Noord. Antwerpen Blueprint is meer dan een gidsenproject. Het is een manier om in dialoog te gaan over thema’s als armoede, verslaving, diversiteit, het buurtleven in een grootstad,… .

Later op de avond hebben de leerlingen live kennis gemaakt met  ‘de boot ‘ van Gert Verhulst. Beter nog… ze konden selfies nemen met  James Cook en Natalia omdat deze juist op het punt stonden om naar hun volgende activiteit te vertrekken. De leerkrachten hebben even kunnen babbelen met onze minister van onderwijs Mevrouw Hilde Crevits. Helaas waren zij te laat voor een selfie.  De avond werd afgesloten met een adembenemend uitzicht vanuit het MAS en een avondwandeling.

Tijdens de laatste dag hebben de leerlingen genoten van een heerlijk ontbijt om vervolgens te budgetshoppen maar al snel was het tijd om de trein terug naar huis te nemen.

We kunnen zeggen dat dit een zonnige, leerrijke en fijne driedaagse was vol met herinneringen die de leerkrachten en leerlingen zullen koesteren!

 

Antwerp was burning….