Zorg en Welzijn (arbeidsfinaliteit)

EEN STUDIERICHTING VOOR JOU?

Hou je ervan om onder de mensen te zijn en steek je graag de handen uit de mouwen? Heb je een hart voor mensen, ouderen zowel als jongeren? Leg je vlot contacten en kan je je goed inleven in de gevoelens van anderen? Werk je graag in team en past zorgen voor anderen bij jouw toekomstdroom? Dan is Zorg en Welzijn iets voor jou!

WAT LEER JE IN DE RICHTINGSVAKKEN?

In Zorg en Welzijn ligt het accent op doen. Zorg en Welzijn is een praktische studierichting waarin je alles leert wat je nodig hebt om goed te kunnen zorgen voor anderen. Zo leer je rekening houden met wat kinderen graag doen. Je leert hoe je met ouderen kan omgaan en hoe je hen kan helpen. Samenwerken in team leer je door groepswerken met je klasgenoten. Je oefent de gezinszorg door samen te koken, te wassen en te strijken en de woning te onderhouden. Ook zorg je voor sfeer en gezelligheid door bijvoorbeeld een mooi bloemstuk te maken of de tafel voor een verjaardagsfeestje te dekken.

Ieder gezin is anders. Daarom leer je bij het uitvoeren van deze taken rekening houden met wat een gezin wenst of nodig heeft. Dit kan een gezin zijn met een alleenstaande hoogbejaarde waar je fijn gezelschap bent en samen taakjes doet of een gezin met jonge kinderen waar je voor het middagmaal en een gezond vieruurtje zorgt.

Om goede zorg te kunnen geven, moet jij ook weten wat gezond leven is en hoe het menselijk lichaam functioneert. Je gaat praktisch aan de slag door bijvoorbeeld kleuters te helpen bij toiletbezoek of met ouderen een wandeling in de rolstoel te maken.

Zo zet je de allereerste stapjes in de gezondheidszorg.

ZORG EN WELZIJN IN ONZE SCHOOL: ERG AANTREKKELIJK!

We beschikken over gloednieuwe lokalen om je goed voor te bereiden op alle onderdelen van je opleiding: keukens, verzorgingslokalen en lokalen waar je creatief aan de slag kan. Je leert op die manier hoe je met kinderen, volwassenen en ouderen omgaat. Je gaat samen met je klas en de leraar op zoek naar toffe vrijetijdsactiviteiten. We trekken ook naar buiten om onze doelgroepen te bezoeken. In kinderdagverblijven doen we bijvoorbeeld een kiekeboe spel met baby’s of lezen we boekjes met peuters. In basisscholen organiseren we een ballenspel op de speelplaats. In het woonzorgcentrum ga je de ouderen verrassen door gezellige momentjes samen te organiseren zoals samen eten, kaarten, krant lezen of samen de kamer opruimen. Kortom, je leert hoe je op een warme en professionele manier voor andere mensen kan zorgen. 

WAT NA DEZE STUDIERICHTING?

Na de 2de graad kan je doorstromen in de 3de graad naar Assistentie in wonen en zorg of Verzorging.

Na de 3de graad kan je ook verder studeren in een Se-n-Se opleiding (7de jaar) zoals Verzorgende/Zorgkundige of Kinderbegeleider. Je kan ook kiezen voor een graduaatsopleiding in de gezondheidszorg of in de sociaal-pedagogische sector.

Omdat deze studierichting zich in de A-finaliteit situeert, ben je uiteraard ook uitstekend voorbereid om door te stromen naar de arbeidsmarkt.


LESSENTABEL

Basisvorming
Engels2/2
Godsdienst2/2
Lichamelijke opvoeding2/2
Maatschappelijke vorming2/2
Nederlands3/3
Wetenschappelijke vorming3/2
Richtingspecifieke vorming
Zorg en welzijn
- Basisprincipes in zorg & welzijn
- Gezondheid stimuleren
- Indirecte zorg
- Pedagogisch handelen
17/17
Aanvullende vorming
Artistieke vorming1/1
Digitale geletterdheid0/1