Organisatie en Logistiek (arbeidsmarktfinaliteit)

EEN STUDIERICHTING VOOR JOU?

Wil je graag leren hoe je later in een winkel of in een logistiek bedrijf kan functioneren? Leg je vlot contacten met mensen en hou je van teamwork, gevarieerd en praktisch werk? Ben je handig met moderne media? Ben je stipt, correct, creatief en heb je oog voor detail? Dan is Organisatie en Logistiek wel iets voor jou!

WAT LEER JE IN DE RICHTINGSVAKKEN?

Organisatie en Logistiek is een praktische richting waarbij de nadruk ligt op het doen. Binnen organisatie en onthaal leer je bezoekers welkom heten, telefoongesprekken voeren met klanten en leveranciers en post en e-mails verwerken. Op die manier maak je kennis met de verschillende afdelingen van een bedrijf. Je leert vlot omgaan met toepassingen op laptop en iPad door onder andere het invoeren van teksten en cijfers, het bewerken van foto’s en afbeeldingen en het ontwerpen van presentaties. Hierbij besteed je speciale aandacht aan een verzorgde lay-out. Je oefent je communicatieve vaardigheden door het bedrijf, de artikelen en jezelf voor te stellen. Alle opdrachten hebben hierbij steeds een link met bedrijven uit de retail en logistieke sector.

In het onderdeel retail verwerf je een aantal specifieke vaardigheden zoals artikelen uitpakken en prijzen voor verkoop, artikelen presenteren in winkelrekken en etalages, promoties in displays voorstellen en artikelen creatief en smaakvol inpakken. Je leert bovendien om klanten welkom te heten en hen verkoopadvies te geven. 

Retail en logistiek gaan hand in hand. De opkomst van e-commerce is een grote groeimotor voor de logistieke sector. We bereiden je praktisch voor om in deze beide sectoren te werken. In het onderdeel logistiek leer je dan ook op een veilige manier werken in een distributiecentrum en de bijbehorende documenten correct verwerken. Je leert eveneens op een tactvolle zakelijke manier communiceren zowel in het Nederlands, Frans als Engels. Wilde je altijd al weten hoe je bestelde pakketje zo snel aan je deur geleverd wordt? Je leert het bij Organisatie en Logistiek.

ORGANISATIE EN LOGISTIEK IN ONZE SCHOOL: ERG AANTREKKELIJK!

Onze school biedt een uitgebreide infrastructuur om alle leeropdrachten op een professionele manier te kunnen uitvoeren. In de kantoorklas zijn laptops ter beschikking voor elke leerling. Een eigen telefooncentrale stimuleert het oefenen van de communicatieve vaardigheden. Een professioneel ingerichte winkelruimte biedt alle kansen om de retail opdrachten tot een goed einde te brengen.

Via ons uitgebreide netwerk van bedrijven en winkels krijg je de kans je eerste ervaringen van werkplekleren op te doen op de werkvloer. We bieden je daarbij ook begeleiding op maat.

WAT NA DEZE STUDIERICHTING?

Na de 2de graad Organisatie en Logistiek heb je de keuze uit de studierichtingen Logistiek of Onthaal, organisatie en sales of een andere studierichting in de A-finaliteit. Na de 3de graad kan je gaan werken als administratief medewerker, commercieel medewerker of verkoper, kassa-verantwoordelijke of receptionist. Na de 3de graad kan je ook verder studeren in een Se-n-Se opleiding (7de jaar) of een graduaatsopleiding die aansluit bij deze studierichting.


LESSENTABEL

Basisvorming
Engels3/3
Frans3/3
Maatschappelijke vorming2/2
Godsdienst2/2
Lichamelijke opvoeding2/2
Nederlands4/4
Wetenschappelijke vorming3/2
Richtingspecifieke vorming
Organisatie en logistiek
- Organisatie
- Onthaal
- Retail
- Logistiek
12/12
Aanvullende vorming
Artistieke vorming1/1
Digitale geletterdheid0/1