Economische wetenschappen (doorstroomfinaliteit)

EEN STUDIERICHTING VOOR JOU?

Ben je geïnteresseerd in de Belgische en internationale economische situatie? Wil je je verdiepen in de handel en wandel van bedrijven en organisaties? Denk je er ook aan om later zelf ondernemer te worden of actief deel uit te maken van zo een organisatie? Wil je een basiskennis computervaardigheden opdoen en tegelijk ook je vreemde talen oefenen met een sterke basis wiskunde? Vind je een brede algemene vorming belangrijk? Kies dan voor Economische wetenschappen.

WAT LEER JE IN DE RICHTINGSVAKKEN?

In het vak economie krijg je een brede kijk op hoe de nationale en internationale economie werkt. Hierbij vertrek je steeds vanuit de huidige economische situatie waardoor je een goed algemeen beeld krijgt van de actualiteit. Aan de hand van zelfstandige opdrachten leer je op eigen initiatief nieuwe inzichten verwerven. Bovendien oefen je via groepsopdrachten ook je sociale vaardigheden en krijg je via presentaties de kans om ook je communicatieve vaardigheden te verbeteren. Het gebruik van Smartschool en andere computertoepassingen geven je voldoende mogelijkheden om je ict-vaardigheden te oefenen. 

Wegens de internationalisering van onze economie worden vreemde talen steeds belangrijker. Je oefent je taalvaardigheid in verschillende talen via uitdagende toepassingen waardoor je communicatief sterk staat.

Je krijgt een sterk pakket wiskunde met aandacht voor wetenschappelijke verdieping.

ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN IN ONZE SCHOOL: ERG AANTREKKELIJK!

De samenwerking met bedrijven uit de BRES (Breese Economische Stuurgroep) zorgt ervoor dat je een beeld krijgt van hoe het er in lokale bedrijven aan toe gaat. Een bezoek aan het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek doet je beseffen dat ook sociale organisaties een belangrijk deel uitmaken van onze economie. We verruimen onze blik ook naar nationale en internationale ondernemingen met bezoeken aan de steenkoolmijn van Blegny, de hoofdzetel van Colruyt en het Visitor Center van Coca Cola. We keren bovendien terug naar de oorsprong van het geld door een bezoek aan de Nationale Bank van België in Brussel.

Via ondernemers voor de klas krijg je de kans om de economische realiteit op een boeiende manier te leren kennen van mensen die in de bedrijfswereld staan.

Tijdens twee lesuren ondernemerschap in het 4de jaar stimuleren we je ondernemingszin en dagen we je uit om samen met je medeleerlingen leuke projecten zoals onder andere een lesmarathon en een verkoopmoment uit te werken. Hierbij wordt ook samengewerkt met de vreemde talen.

Dankzij onze speciaal ingerichte economieklas is het perfect mogelijk om deze projecten in kleine of grote groepjes uit te voeren en tegelijk je ict-vaardigheden toe te passen.

WAT NA DEZE STUDIERICHTING?

Na deze studierichting kan je doorstromen naar de studierichting Economie-Moderne talen, Economie-Wiskunde of Bedrijfswetenschappen. Na de 3de graad heb je de keuze uit een brede waaier aan academische en professionele bacheloropleidingen in de sociale wetenschappen, geesteswetenschappen (na Economie-Moderne talen) en natuurwetenschappen (na Economie-Wiskunde).

Het merendeel van onze leerlingen kiest voor een economische richting zoals Handelsingenieur, Toegepaste economische wetenschappen of Handelswetenschappen. Voor een volledig overzicht verwijzen we graag naar onderwijskiezer.be.


LESSENTABEL

Basisvorming
Aardrijkskunde1/1
Biologie1/1
Chemie1/1
Engels3/2
Frans4/4
Fysica1/1
Geschiedenis2/2
Godsdienst2/2
Lichamelijke opvoeding2/2
Mens en samenleving1/0
Nederlands4/4
Richtingspecifieke vorming
Economie4/4
Wiskunde5/5
Aanvullende vorming
Artistieke vorming1/0
Digitale geletterdheid0/1
Ondernemerschap0/2