Welkom op De Weeg!

Uit maar liefst 186 inzendingen koos onze vakjury de 4 meest passende namen voor de site in ontwikkeling aan de Rode Kruislaan. Deze werden in een laatste stemmingsronde voorgelegd aan het grote publiek. Met 60 % van de stemmen kwam er één duidelijke winnaar uit de bus: vanaf nu zeggen we “Welkom op… De Weeg!”

Deze woordkeuze staat niet enkel voor een welluidende, krachtige naam, er steekt ook een mooie betekenis achter, die inwoner Danny Das ons weloverwogen aanreikte toen hij dit voorstel indiende. Wij zijn erg dankbaar voor de invalshoek die hij zag, en die nu niet meer weggedacht kan worden, eens je mee op de kar…euh…De Weeg bent!

Waarom “De Weeg”?

“We zijn bijzonder trots op de toekomstige mogelijkheden die de campus aan de komende generaties zal bieden. Maar we houden ook graag de link met de voorgeschiedenis van deze plek warm. Daarom ben ik bijzonder fan van het eenvoudige maar des te mooie ‘De Weeg’”, vertelt burgemeester Liesbeth Van der Auwera.

“Weeg” is Brees dialect voor “wieg” en verwijst zo naar het moederhuis dat sinds de jaren ‘60 op deze campus stond en waar vele Breeënaren het levenslicht zagen! Heel wat generaties brachten hier dus de allereerste dagen van hun leven door in een wiegje aan de Rode Kruislaan. Wij hopen dat zij nog vele jaren terug op De Weeg terecht kunnen: om gewogen te worden bij Kind&Gezin -ook op een weeg (weegschaal n.v.d.r.)-, naar het kinderdagverblijf te komen, hun middelbare schoolcarrière te doorlopen en zoveel te komen sporten en zwemmen als hun lief is. Dat geldt natuurlijk bij uitbreiding voor alle bezoekers van deze site.”

“Ik bedank trouwens ook alle andere inwoners die -soms via de meest zotte associaties- een leuk voorstel hebben ingediend,” vult Van der Auwera nog aan, “de vakjury was blij verrast door enkele originele voorstellen, en hebben af in toe in een deuk gelegen met de eerder ludieke inzendingen.”

Onderweg naar meer

Ook de medische dienstverlening van Practimed, het openbaar vervoer van de Lijn of politiediensten die vandaag al gehuisvest zijn op de site, zijn diensten waar je doorheen je levenswandel meermaals gebruik van kan komen maken.

“Door dit allemaal centraal aan te bieden op één plek, die binnenkort erg opgewaardeerd wordt door de nieuwe sportcampus met zwembad en het wooncomplex met groenpark, zetten we een stap enorme stap vooruit naar gecentraliseerde dienstverlening, iets waar zowel jong als oud ons naar vragen,” licht Schepen van Sport en Financiën Michel Theunissen toe.

“Het belooft hier zeker een knap, groen stadsdeel te worden, eens we doorheen de bouwfase zijn die er nu de komende jaren aankomt. Samen met de scholengroep en woonorganisatie WIL werken we al een hele tijd aan de voorbereidingen. Het is een grote investering, maar die is het op de lange termijn beschouwd zeker waard. We kunnen ook aanspraak maken op aanzienlijke subsidies via Agion en Sport Vlaanderen.”

De Weeg: de Wieg die er ooit stond, de Weg die we er afleggen op school, de Weegschaal waarin we zelf of onze sportprestaties gewogen worden. De Weeg zegt het allemaal! Met de karakteristieke W -van Wonen, Welzijn, onderWijs en onderWeg met de bus- die in het nieuwe logo en huisstijl de hoofdrol zal spelen. Niet alleen een mooi en klinkend woord, de gelaagde betekenis en toepassingsmogelijkheden van De Weeg maken het vast en zeker de geschikte eind kandidaat!

De Weeg: vandaag

De site aan de Rode Kruislaan kent, samen met de partners in de Sint Jacobstraat, ook vandaag al heel wat bedrijvigheid.

Het commissariaat van Politiezone Carma is de veilige baken aan de hoofdingang van De Weeg. Het centraal busstation van De Lijn zorgt met 82 ritten per dag voor een vlotte bereikbaarheid, goed voor ongeveer 48.000 op- en afstappers op een hele maand. Dat is iets waar de scholieren van de 3 middelbare scholen op deze site dankbaar gebruik van maken voor hun dagelijkse verplaatsing, want van de 2.118 leerlingen die naar Middenschool Heilig Hart, het Sint-Augustinusinstituut of het TISM gaan, komen er heel wat met het openbaar vervoer.

Medisch centrum Practimed biedt -na het vertrek van voormalig Ziekenhuis Maas en Kempen- een ruime gespecialiseerde dienstverlening met 15 medische en 5 paramedische diensten. 40 geneesheer-specialisten en paramedici ontvangen hier gemiddeld 2.650 patiënten per maand. Op de bovenverdieping vind je ook het Brees Huis van het Kind: verschillende diensten met een aanbod voor kinderen en gezinnen onder 1 dak. Bij de buren van kinderdagverblijf ’t Wiekernestje worden er 48 baby’s en peuters verzorgd.

De restanten van het oude ziekenhuis die je er vandaag nog ziet, staan op de planning om gesloopt te worden komend voorjaar. Ook de woningen van woonorganisatie WIL (Wonen In Limburg) in het midden van de huidige site verdwijnen op termijn.

De Weeg: de toekomst

Het woonaanbod blijft echter aanwezig: een gloednieuw toekomstig wooncomplex met 36 wooneenheden (sociale assistentiewoningen) wordt geïntegreerd in het sportcomplex en verhuist naar de rand van De Weeg. In het midden van de site komt er uiteindelijk 30.000 m² fiets- en wandelpark met een waterpartij van 1790m². Zo ontharden we een aanzienlijk deel en worden er ook 110 nieuwe bomen aangeplant, in toevoeging tot de 16 volwassen bomen die behouden of omgeplant worden.

In 2024 starten we alvast met de aanleg van de atletiekpiste met tribune, en later datzelfde jaar staat de start van de bouw van het sportcomplex, de woontoren en het zwembad op de planning (onder voorbehoud).

“Dat betekent dat we er niet alleen qua moderne infrastructuur op vooruit gaan, maar ook qua capaciteit,” vertelt Mireille Vanoosterhout (diensthoofd Sportdienst) enthousiast, “we bouwen namelijk aan 2 grote sporthallen, een gymnastiekhal, een danszaal en een dojo, en in het zwembad zal je kunnen kiezen uit het ploeterbad, het instructiebad en het sportbad. Alles tezamen goed voor 4.210m² indoor sportruimte, of 1.305 uren sport per week. Dit is zowel in oppervlakte als in beschikbare tijd meer dan de dubbele hoeveelheid die we vandaag kunnen aanbieden. Sporters van Bree en omstreken zullen er hun hart kunnen ophalen!”

Aan de supporters wordt ook gedacht: met maar liefst 1.139 zitplekken op de verschillende tribunes, vindt iedereen een plaatsje om sportprestaties bewonderen. En dan hebben we het nog niet gehad over de gezellige cafetaria voor bezoekers van het zwembad en de sporthal.

We eren met ‘De Weeg’ niet alleen de geschiedenis van de site, we blikken met dit filmpje (in bijlage) al even vooruit naar alles wat er in de pijplijn zit! Op deze locatie bouwen we aan de toekomst van Bree, een toekomst waar we met veel enthousiasme naar uitkijken.