Kom eens uit uw kot, en doe eens zot!

Pas op! Tegen(ligger)! Schakelen! Paaltjes! Rechts houden! Het was dit soort van communicatie die gisteren te horen viel bij 6 leerlingen en 3 leraren van SAB. Onder het mom van ‘kom eens uit uw kot en doe eens zot’ hebben zij op Hemelvaartsdag een fietstocht ondernomen naar het hoogste punt van België, het Signal de Botrange (694m hoog).
8 uur ‘s morgens, blinkende fietsen, opgepompte bandjes, gevulde drinkbussen en proviand in de volgwagen, iedereen was er klaar voor. Uiteraard kon ook de gele truidrager (Niels Beckx (5WWa2) niet ontbreken. De uitgestippelde route (met dank aan Stan Kwanten (4ECO) en Jo Palmers, een GPS in levende lijve) richting de 17 km lange klim vanuit Eupen naar het topje van België was eerst vlak om daarna de benen al eens te laten kennis maken met wat kortere hellingen in de Voerstreek en het land van Herve. We passeerden dorpjes met de mooie namen zoals Schoppem en Henri-Chapelle (met militair kerkhof), of wat dacht je van Quattre-Chemins? Wie we ook passeerden was Ceylin del Carmen Alvarado, de wereldkampioene veldrijden die aan het trainen was. Een leuk extraatje voor de fietsfanaten onder ons.
Na 92 km in het centrum van Eupen, rechtsaf en dan, hopla, bergop. De eerste 2 km gaf de GPS een stijgingspercentage aan van 6 procent met piekjes tot 9. Het tempo (onder leiding van onze ‘echte’ wielrenner Tuur Stalmans (5STWa) en Tim Lemmens) was strak doch zodanig dat de groep mooi samen bleef. Het zweet parelde op ieders voorhoofd maar Marlies Franssen had nog lucht over om in volle klim een praatje te slaan in het Duits met enkele fietslocals. Na een klein uurtje klimmen bereikte iedereen de top.
Maar what goes up must come down. En dit was genieten; met de benen stil tegen 45 km/u naar beneden met tussenin een korte toeristische stop bij het Stuwmeer van de Gileppe. En zo ging het in rotvaart verder, terug richting Visé. De enkele hellingen die nog op onze weg lagen deden wel wat pijn bij Martijn Camps (6WWa) maar, zoals het een echte flandrien betaamt, opgeven staat niet in zijn woordenboek. Chapeau man! Bram Janssen (5WWb) daarentegen, die speelde met de pedalen en haalde vlot de laatste stopplaats bij de historische brug van Vroenhoven.
Langs de Zuid-Willemsvaart werd er terug naar Bree gereden. Uiteraard werd er op het einde voor de overwinning gespurt maar toch een speciale vermelding voor finish van onze jongste deelneemster Fleur Moors (3Wetc). De dag ervoor een koersfiets gaan lenen en dan een tocht van 223,92 km met 1700 hoogtemeters tegen gemiddeld 24,6km/u te rijden, wat een talent!

Kom eens uit uw kot, en doe eens zot!