In de Pijp zijn we lijp

Na twee fantastische dagen in Amsterdam, zitten de leerlingen van 5 ASO nu alweer terug in schoolmodus. We blikken met plezier kort terug op onze reis.

Toen we aankwamen gingen we al direct ons eerste museum bezoeken. Wij hadden de keuze tussen het Stedelijk of het Van Gogh Museum. In het Stedelijk museum hangen recente kunstwerken uit de 20ste en 21ste eeuw, zo hangt er zelfs een Picasso. Terwijl in het Van Gogh museum vooral schilderijen hangen van de 19e-eeuwse schilder zelf, bv. De Aardappeleters en Het korenveld met kraaien. Zelf zijn wij naar het Stedelijk museum geweest dat dankzij de inbreng van onze medeleerlingen en de leerkrachten een leerrijke ervaring was! Na de middag wandelden we door de Pijp. Dit is een wijk in Amsterdam waar het hoofdpersonage van De Belofte Van Pisa, een boek geschreven door Mano Bouzamour, leeft. De Pijp staat voor de rest bekend om zijn leuke cafeetjes en restaurantjes. Ondanks de stevige regenbuien, hebben we onze zoektocht toch nog kunnen verwezenlijken om daarna Amsterdam centrum te ontdekken.

In de avond was het tijd voor een klassiek concert in het wereldberoemde concertgebouw van Amsterdam dat ondanks alle verwachtingen nog reuze meeviel. De violiste Janine Jansen en de pianist Denis Kozhukhin brachten op een harmonieuze wijze de muziekstukken van de 18de en 19de-eeuwse componisten Brahms, Beethoven en Schumann tot leven. We leerden zelfs wanneer we moesten applaudisseren, want we hebben heel misschien soms op het verkeerde moment geklapt😉.

Het Achterhuis – de verborgen woonplaats van Anne Frank – stond vrijdag op de planning. Hier kregen we een kijk in Anne Franks leven. Ook hebben we toen een speurtocht gedaan door de Jordaan, een kleine hippe wijk waar je langs de grachten kunt wandelen. De regen stortte over ons heen toen we naar de bus moesten, gelukkig in afwachting op de bus was er een plaats om te schuilen. Vervolgens heeft, Richard, onze leuke buschauffeur, ons naar de laatste bestemming gebracht namelijk het Straatmuseum. De Street art was indrukwekkender dan gedacht door de grootte en hevige kleuren van de werken en doordat het gebouw van het museum voorheen gebruikt werd om boten te bouwen. Maar helaas zat ons tripje er daarna op. Gelukkig hadden we nog een super plezante busrit om af te sluiten, we zongen luidkeels mee met liedjes van onder andere K3 en ABBA, zelfs de ledlichtjes van de bus deden mee! 🙂

Esther Agten (5HW) en Jay-D Den Hond (5WW)

 In de Pijp zijn we lijp