Een bezoek aan het militair kerkhof in Lommel

Vrijdagmiddag 8 november bezochten de leerlingen van 6 ASO het militair kerkhof te Lommel, dit naar aanleiding van “historische herdenkingen van de eerste en tweede wereldoorlog”.

In het eerste deel van deze geschiedkundige excursie kregen we een getuigenis – Loeki – te horen in verband met de tweede wereldoorlog. Loekie heeft nooit zijn ouders en zijn zusjes gekend. Zij werden vergast in het concentratiekamp Sobibór. Aan Loekie werd verteld dat zijn moeder en zusjes hem – in Amsterdam aan de Schouwburg – hadden afgegeven aan een veertienjarig meisje. Dit meisje had hem vervolgens naar huis meegenomen. De ouders van het meisje stuurden hem terug naar de crèche voor de Hollandsche Schouwburg. Later zou hij via een geheime organisatie geplaatst worden in een “normaal” Nederlands gezin Van Mourik in Zaltbommel. Hij vertelde ook vooral over zijn eigen leven en hoe hij met zijn familiegeschiedenis is omgegaan.

In het tweede deel van de excursie brachten we een bezoek aan het militair kerkhof zelf. Voor we het kerkhof betraden, wandelden we door het voorhof. Dit was de overgang tussen de hedendaagse wereld en de gruwelijke wereld tijdens de tweede wereldoorlog. Hierna bezochten we het eigenlijke kerkhof, een plaats waar in totaal 39 113 oorlogsslachtoffers – zowel van de eerste als de tweede wereldoorlog – over 16 ha zijn begraven. Opmerkelijk is ook dat alle begraven soldaten behoorden tot de Centralen en de asmogendheden. Het waren dus onze vijanden. Dit kunnen we ook zien aan de sobere aard van het kerkhof. De graven zijn gegoten in ruw beton, het kerkhof is vooral gebouwd met grauwe en grijze materialen.

Deze excursie heeft de geschiedenis dichter bij de leerlingen gebracht. Door naar een getuigenis te luisteren van iemand, die zelf een historisch moment heeft meegemaakt, realiseren we ons dat de geschiedenis niet maar wat zinnen in een boek zijn, maar de heldendaden alsook de mislukkingen die onze voorouders begaan hebben en die zo ons heden en onze toekomst gevormd hebben en zullen vormen.

Martijn Camps, Benneth Paredis & Bram Theunissen Sciot

 

Een bezoek aan het militair kerkhof in Lommel