Bedrijfswetenschappen (doorstroomfinaliteit)

EEN STUDIERICHTING VOOR JOU?

Je bent nieuwsgierig en geïnteresseerd in dagelijkse gebeurtenissen die plaatsvinden binnen onze gemeente, onze provincie, binnen België of elders in de wereld? Je volgt het nieuws via internet, radio en tv? Je bent sociaal vaardig en wil graag helder, logisch, analytisch en kritisch leren denken? Je toonde interesse voor de economische thema’s binnen het vak Mens en Samenleving? Dan is deze richting iets voor jou!

WAT LEER JE IN DE RICHTINGSVAKKEN?

Je krijgt een brede kijk op hoe de nationale en internationale economie werkt door je te verdiepen in verschillende domeinen: financiën, marketing, arbeidsmarkt, conjunctuur ... Hierbij vertrek je steeds vanuit de huidige economische situatie waardoor je een goed algemeen beeld krijgt van de actualiteit. De intense samenwerking met kleine lokale en grote internationale bedrijven zorgt ervoor dat je begrijpt hoe het er in een bedrijf aan toe gaat. Via meerdere bedrijfsbezoeken, discussies met bedrijfsleiders en eventmanagers, het zelf organiseren van verkoopsactiviteiten ... kan je de economische realiteit op een boeiende manier leren kennen.

In vergelijking met de leerlingen van de richting Economische wetenschappen krijg je de kans hetzelfde lespakket economie te ontdekken binnen een ruimer tijdsbestek. 

Binnen deze theoretische studierichting worden al deze economische thema’s aangevuld met een pakket van 4 uur wiskunde en met een brede basisvorming voor de algemene vakken.

BEDRIJFSWETENSCHAPPEN IN ONZE SCHOOL: ERG AANTREKKELIJK!

De intense samenwerking met bedrijven uit de BRES (Breese Economische Stuurgroep) zorgt ervoor dat je een beeld krijgt van hoe het er in lokale bedrijven aan toe gaat. Een bezoek aan het Natuurhulpcentrum doet je beseffen dat ook sociale organisaties een belangrijk deel uitmaken van onze economie. We verruimen samen met de leerlingen van Economische wetenschappen onze blik ook naar nationale en internationale ondernemingen met bezoeken aan de steenkoolmijn van Blegny, de hoofdzetel van Colruyt en het Visitor Center van Coca Cola. We keren bovendien terug naar de oorsprong van het geld door een bezoek aan de Nationale Bank van België in Brussel.

Via ondernemers voor de klas krijg je de kans om de economische realiteit op een boeiende manier te leren kennen van mensen die in de bedrijfswereld staan.

Tijdens twee lesuren ondernemerschap in het 3de jaar en drie lesuren in het 4de jaar stimuleren we je ondernemingszin en dagen we je uit om samen met je medeleerlingen leuke projecten zoals onder andere een lesmarathon en een verkoopmoment uit te werken. Hierbij wordt ook samengewerkt met de leraren vreemde talen.

Dankzij onze speciaal ingerichte economieklas is het perfect mogelijk om deze projecten in kleine of grote groepjes uit te voeren en tegelijk je ict-vaardigheden toe te passen.

WAT NA DEZE STUDIERICHTING?

Je verwerft een brede, algemene vorming die je voorbereidt op hoger onderwijs.

Na de 2de graad kan je je verder specialiseren in Bedrijfswetenschappen of in een andere studierichting. Na de 3de graad heb je de keuze uit een aantal economisch gerichte academische en professionele bacheloropleidingen zoals Handelswetenschappen of Bedrijfskunde of kan je kiezen voor bijvoorbeeld een lerarenopleiding. Voor een volledig overzicht verwijzen we graag naar onderwijskiezer.be.


LESSENTABEL

Basisvorming
Aardrijkskunde1/1
Biologie1/1
Chemie1/1
Engels2/2
Frans3/3
Fysica1/1
Geschiedenis1/1
Godsdienst2/2
Lichamelijke opvoeding2/2
Mens en samenleving1/0
Nederlands4/4
Wiskunde4/4
Richtingspecifieke vorming
Economie6/6
Aanvullende vorming
Artistieke vorming1/0
Digitale geletterdheid0/1
Ondernemerschap2/3