Beroeps Secundair Onderwijs: derde graad


In de derde graad bestaat ons onderwijsaanbod uit:

Een studierichting voor jou?

Wil je graag leren hoe je later in een kantoor of winkel kan functioneren? Leg je vlot contacten met mensen en hou je van teamwork, gevarieerd en praktisch werk? Ben je handig met moderne media? Ben je stipt, correct, creatief en heb je oog voor detail? Dan is Office & retail assisent wel iets voor jou!

Wat leer je in de richtingsvakken?

In de kantoorklas leer je:

 • bezoekers welkom heten
 • telefoongesprekken voeren met klanten en leveranciers
 • post en e-mails verwerken
 • kennis maken met de afdelingen van een bedrijf
 • documenten verwerken en klasseren
 • vlot omgaan met toepassingen op laptop en iPad:
  • invoeren van teksten en cijfers
  • invoegen en bewerken foto’s, afbeeldingen, video- en geluidsfragmenten
  • ontwerpen van presentaties
  • speciale aandacht voor verzorgde lay-out
 • het bedrijf, de artikelen en zichzelf voorstellen.

In de winkelklas leer je:

 • artikelen uitpakken en prijzen voor verkoop
 • artikelen presenteren in winkelrekken en etalages
 • promoties in displays voorstellen
 • artikelen creatief en smaakvol inpakken
 • klanten welkom heten
 • klanten uitleg geven en verkoopadvies geven
 • communiceren met verantwoordelijken van de afdeling of winkel.

Office & retail assistant in onze school: erg aantrekkelijk!

In onze school krijg je via het project oefenfirma de kans om in de kantoorklas de hele administratie van een bedrijf te runnen. Zowel de boekhouding, de verkoop- en aankoopfacturen worden door jou ontwikkeld, gecontroleerd en ingegeven in de boekhoudadministratie. Dit project wordt helemaal levensecht wanneer je op een Belgische en een internationale beurs jouw producten mag verkopen aan tientallen andere oefenfirma’s van heel Europa.

Elke twee jaar organiseren vijf en zes Office & retail assistant een levensechte wijn- en cateringbeurs waar de handelaars wijn en hapjes proeven. Je zorgt voor de hele organisatie gaande van reclameaffiches tot de Facebookpagina, de inschrijvingen en de organisatie van de beursavond.

Dankzij de Pop-up winkel op school (5de jaar) leer je hoe je een echte winkel moet inrichten en leer je op basis van een klantenonderzoek nagaan welke producten te kiezen voor je winkel. Maak je van de Pop-up winkel een succes, dan kun je op het einde van het schooljaar een teambuildingactiviteit doen met je klas.

Via stages en het werkplekleren draai je mee op de administratie van een bedrijf of in een winkel. Dankzij een uitgebreid netwerk van stageplaatsen doe je ervaring op in ondernemingen en winkels van Bree tot Hasselt.

Wat na deze studierichting?

Na het zesde jaar kun je kiezen voor 7 Business Support of 7 Logistics.

Meer informatie over projecten en studiereizen vind je terug op de Facebookpagina!

Lessentabel

VakUren
Godsdienst2/2
Lichamelijke opvoeding2/2
Project algemene vakken4/4
Zakelijke communicatie Nederlands2/0
Zakelijke communicatie Engels2/2
Zakelijke communicatie Frans3/2
Office (inclusief 3 u Stage en 3 u Oefenfirma in het zesde jaar)8/12
OC1: secretariële activiteiten4/9
OC2: boekhoudkundige taken en administratie4/3
Retail (inclusief 4 uur Stage)9/8
RC1: goederen ontvangen, verwerken en presenteren 3/3
RC2: verkopen, adviseren en service verlenen6/5
Totaal:32


Office & retail assistant in beeld


Een studierichting voor jou?

Ben je hulpvaardig en steek je graag de handen uit de mouwen? Vind je het ook belangrijk dat de mensen in een ziekenhuis of woonzorgcentrum in een aangename omgeving vertoeven? Heb je interesse in maaltijden bereiden en gasten ontvangen? Deins je niet terug voor huishoudelijke taken? Werk je graag onder een verantwoordelijke en voel je je goed bij een duidelijk afgelijnd takenpakket? Wil je kennis maken met het bredere werkveld van de logistiek medewerker? Dan is Organisatiehulp zeker iets voor jou!

Wat leer je in de richtingsvakken?

Het vak organisatiehulp bestaat uit verschillende modules en projecten. In het vak logistiek assistent in ziekenhuizen en zorginstellingen leer je wat ouder worden en ziek zijn betekent voor mensen en hoe jij door het uitvoeren van praktische taken jouw steentje kan bijdragen aan hun levenskwaliteit. Je maakt kennis met het takenpakket van de logistiek assistent in ziekenhuizen en woonzorgcentra. Ook word je opgeleid tot EHBO-helper.

In het vak voeding leer je maaltijden bereiden voor grootkeukens in bedrijven en kleinhoreca. Je leert de belangrijkste regels rond tafeletiquette en leert handelen volgens de HACCP-reglementering. Dit alles maken we levensecht door te koken voor gasten. logistiek assistent (in ziekenhuizen en opvang- en verzorgingsinstellingen) en logistiek medewerker in de voedingsdienst (in grootkeuken en horeca). Daarnaast maak je kennis met andere beroepsvelden waar je als logistiek medewerker kan werken (onderhoud en linnendienst).

In communicatie & teamwerk leer je hoe je in een werksituatie met elkaar omgaat en samenwerkt. Je leert de basisregels van een goede communicatie.

Tijdens project ga je het bredere werkveld van de logistiek medewerker ontdekken door bezoeken en doe-opdrachten in het werkveld.

Tijdens stages oefen je op de werkvloer wat je geleerd hebt tijdens de lessen.

Je loopt stage in ziekenhuizen, woonzorgcentra, grootkeukens, kleinhoreca.

Organisatiehulp in onze school: erg aantrekkelijk!

We benaderen onze leerlingen positief en stimuleren hen om zowel professioneel als persoonlijk te groeien. Daarnaast leren ze hun sterke kwaliteiten nog beter kennen en ontwikkelen.

Dit komt aan bod in alle vakken, maar vooral in de verschillende projecten in samenwerking met het brede werkveld.

Wat na deze studierichting?

Na deze richting kan je doorstromen naar het zevende specialisatiejaar Organisatie-assistentie.

Lessentabel

VakUren
Godsdienst2/2
Lichamelijke opvoeding2/2
Engels2/2
Plastische opvoeding2/2
Project algemene vakken4/4
Logistiek medewerker in de voedingsdienst4/4
Communicatie en teamwerk2/2
Logistiek assistent in ziekenhuizen, zorg- en opvanginstellingen3/3
Projecten3/3
Blokstages: 11 weken

Tijdens de lesweken hebben de leerlingen 32 uren les.


Organisatiehulp in beeld


Een studierichting voor jou?

Zorg je graag voor kinderen en ouderen? Geniet je van een speelmoment met een kind of een babbel met een oudere? Steek je graag de handen uit de mouwen? Werk je graag samen in team? Wil je je bovendien eens verdiepen in de ontwikkeling van het kind en het verouderingsproces van de oudere? Dan is Verzorging iets voor jou!

Wat leer je in de richtingsvakken?

In het vak zorg voor gezondheid en welzijn leer je zorg dragen voor een goede gezondheid bij kinderen en ouderen. Je gaat je verdiepen in kwaaltjes en ziektes en hoe je deze kan voorkomen of genezen. Je leert heel wat praktische vaardigheden om kinderen en ouderen te verzorgen. Daarnaast word je opgeleid tot EHBO-helper.

In het vak pedagogisch handelen sta je stil bij de ontwikkeling van baby’s en peuters en leer je hoe je hierop kan inspelen. Je verdiept je in opvoedingsprincipes. Daarnaast sta je stil bij het ouder worden, hoe de oudere dit beleeft en hoe jij hem hierbij kan helpen.

Tijdens project steek je de handen uit de mouwen. Je leert verhalen voorlezen, liedjes zingen, activiteiten doen met baby’s en peuters. Ook leer je gesprekjes voeren met ouderen, ingaan op hun levensverhaal, gezellige momenten organiseren... Dit alles kan je oefenen op het werkveld.

In het vak communicatie en teamwerk leer je met een werksituatie omgaan en samenwerken met elkaar.

In het vak indirecte zorg leer je zorg dragen voor de praktische taken binnen een gezin. Je leert ook baby- en dieetmaaltijden klaarmaken.

Tijdens stages oefen je op de werkvloer wat je geleerd hebt tijdens de lessen. Je loopt stages in kinderdagverblijven en woon- en zorgcentra.

Verzorging in onze school: erg aantrekkelijk!

We benaderen onze leerlingen positief en stimuleren hen om hun werkpunten op alle vlakken te verbeteren. Daarnaast leren ze hun sterke kwaliteiten nog beter kennen en ontwikkelen. Dit komt aan bod in alle vakken, maar vooral in de verschillende projecten in samenwerking met de kinderdagverblijven, woon- en zorgcentra en zelfs met de bib van Bree.

Wat na deze studierichting?

Na deze richting kan je doorstromen naar het zevende specialisatiejaar

Kinderzorg of Thuis- en bejaardenzorg/zorgkundige.

Lessentabel

VakUren
Godsdienst2/2
Lichamelijke opvoeding2/2
Engels2/2
Project algemene vakken4/4
Indirecte zorg2/2
(Ped)agogisch handelen4/4
Zorg voor gezondheid en welzijn4/4
Projecten3/3
Blokstages: 11 weken

Tijdens de lesweken hebben de leerlingen 32 uren les.


Verzorging in beeld