Met 3 en 4 Latijn naar Trier

Om 7:45 werden we verwacht aan school, maar de meesten waren al een beetje op voorhand gearriveerd voor de zekerheid. Rond het reeds genoemde tijdstip zaten 3 Latijn en 4 Latijn samen met meneer Geert Van Baelen en mevrouw Veronique Dufour, beide leerkrachten Latijn, op de bus om te vertrekken op een onvergetelijke reis. In de bus werd onze groep vergezeld door een aangename chauffeur genaamd Perry, die ons de hele reis zou rondrijden.

Tijdens onze heenreis namen wij de tijd om één pauze te nemen in Wallonië, waar we een twintigtal minuten de tijd krijgen om ons zogezegd te bevoorraden. Vanaf dan reden we door tot aan onze bestemming, Trier, een onovertreffelijke stad gelegen te Duitsland. Onze rit duurde, met wat speling, 3 uurtjes. Eenmaal aangekomen in de stad, konden we onze ogen laten genieten van adembenemende constructies, daterend uit de Romeinse tijd. Maar vooraleer we deze echt gingen bezichtigen, bezochten we het Rheinisches Landesmuseum, dat de volledige geschiedenis van Trier vertelt, beginnend in de prehistorie. In het museum waren mooie beelden en andere diverse schatten waaronder enkele pareltjes. We hadden tevens de last van onze tassen & jassen niet langer, aangezien deze waren bewaard in een grote box. Na deze eerste uitstap, was het al middag en was iedereen uitgehongerd, dus gingen we lunchen voor het prachtige, met bladgoudbeklede Keurvorstelijke Paleis. Na de lunch hadden we nog eventjes vrije tijd. Dan kregen we een stukje uitleg over de algemene geschiedenis en maakten we ons uit de voeten, richting de Basilica, die trouwens achter het paleis lag. De Basilica was tijdens de tijd van Constantijn de Grote een raadszaal, maar werd later omgebouwd tot een sober, protestants gebedshuis. Na hier kort binnen te kijken, gingen we verder naar de Porta Nigra. De Porta Nigra was toen die gebouwd werd, circa 170, een stadspoort. We kregen zelfs de mogelijkheid om in de stadspoort te gaan en van de hoogste verdieping een uitzicht te krijgen. We ontvingen ook veel informatie, zoals waarom enkel deze noordelijke poort is bewaard en niet de andere (met uitzondering van het amfitheater), namelijk de Porta Nigra werd, net zoals de Basilica omgebouwd tot kerk. Toen was er een verandering in de plannen, in plaats van de thermen te bezoeken, besloten meneer Van Baelen en mevrouw Dufour om de Dom te doen. De Dom is een grote kerk, gebouwd in Romaanse én Gothische stijl. We mochten na nog een resem uitleg de binnenkant van de kerk in ons opnemen. Hier hadden we even de tijd om foto’s te nemen en het magnifieke interieur te bekijken. Na alles te bekijken, gingen we vervolgens ons terug bij Perry voegen en we vertrokken naar onze verblijfplaats, een jeugdherberg. We mochten zelf de kamerindeling kiezen en vermeden hierdoor grote disputen en ongelukkige leerlingen.

Toen hadden we even tijd in de kamer en daarna mochten we genieten van een voedzame maaltijd na een uitputtende dag. Het avondeten was lekker en er was drank voorzien. Na onze buiken verzadigd te hebben, konden we terug naar de kamer om weer wat vrije tijd uit te zitten en dan was er een amusante avondactiviteit georganiseerd, een quiz. De groep The Adam Johnsons had deze gewonnen na uitgeblonken te hebben in meerdere onderdelen. Na deze winst gingen we door naar de kamer om ons te wassen en om te kleden. Tegen 23.00 uur moest iedereen in rust in bed liggen en slapen. De volgende dag hadden we om 8.00 de mogelijkheid om te ontbijten. Twee uurtjes later moesten we onze spullen gepakt hebben en klaar staan bij de bus om terug te rijden naar de stad voor alweer de laatste dag van deze reis. Eenmaal aangekomen in Trier, liepen we door tot aan één van de laatste begeleide bestemmingen, de thermen. Het thermencomplex is majestueus, ook al is het grootste deel verloren gegaan doorheen de eeuwen. Het deel dat wel nog staat, het caldarium, bleef bewaard omdat het werd gebruikt als stadsomwalling in de middeleeuwen. Na dit bezoek ontstond een intense rivaliteit tussen een aantal groepjes, want we moesten een grote stadszoektocht begaan en alle antwoorden vinden op de gestelde vragen zonder medewerking van de leerkrachten. Toen hadden we even vrije tijd om onze honger te spijzen. Daarna vertrokken we allemaal samen naar onze laatste bestemming van de reis, het amfitheater. Hier kregen we ook informatie over de geschiedenis ervan en de gladiatoren. Toen zochten we Perry en de bus terug op en begonnen een rit zonder pauze tot we in Bree, onze eindbestemming waren aangekomen. Dat was het einde van een onvergetelijke uitstap.

STAF BOMHALS©