Weerstation Sint-Augustinusinstituut Bree

Weerwaarneming @ SAB-weerstation op 07/12/17  om  7:45 u!

 

 Zonsopgang: 8:27  u.
Zonsondergang: 16:31 u.


Actueel | Historiek | Minima/maxima | Weersvoorspelling


Actueel

In deze rubriek vind je de actuele weerdata van het SAB-weerstation. Deze data wordt ieder half uur uitgelezen en geupload!
Via een semi-professioneel toestel (Davis Vantage PRO2) beschikken we over nauwkeurige data die op het terrein van onze school wordt uitgemeten.


Temperatuur | Wind | Regen | vochtigheid | Dauwpunt | Luchtdruk


Temperatuur

Huidige temperatuur: --- C.
De temperatuur van de omgevingslucht wordt elektronisch gemeten in graden Celcius.

Huidige gevoelstemperatuur: --- C.
In de wind kan het kouder aanvoelen dan uit de wind, windchill genaamd. Het warmteverlies onder invloed van de wind wordt uitgedrukt in een soort  gevoelswaarde van de temperatuur, ook wel gevoelstemperatuur genoemd. De gevoelswaarde kan met andere woorden niet gemeten worden, maar wordt berekend uit de door het weerstation gemeten waarden voor windsnelheid en temperatuur.

Huidige warmte index: --- C.
De heat index of hitte index geeft de gevoelstemperatuur weer op warme dagen, wanneer het bijvoorbeeld drukkend warm kan zijn. Deze index wordt berekend uit de door het weerstation bekomen meetwaarden voor temperatuur en luchtvochtigheid. Hoge temperaturen in combinatie met een lage luchtvochtigheid worden als aangenamer ervaren dan hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Ons lichaam wordt op deze dagen immers voornamelijk gekoeld door verdamping van transpiratievocht. Omdat er tijdens perioden met een hoge luchtvochtigheid minder verdamping optreedt, raken wij op zwoele, warme dagen onze lichaamswarmte moeilijk kwijt. Deze warmte index geeft dan ook een indicatie van de gevoelstemperatuur tijdens deze dagen in C.
 


Wind

De wind wordt gemeten met een cup-anemometer. Officieel wordt de windsnelheid bepaald over periodes van 10 minuten en uitgedrukt in meter per seconde (m/s). Het weerstation rekent de snelheid om naar kilometer per uur (km/u), omdat wij daar meer voeling mee hebben.
Hoogste windstoot vandaag: 
0.0 km/hr om ---- u.
De windrichting wordt aangegeven door de rode pijl in de windroos. Dit is de richting van waaruit de wind waait. Luchtmassa's verplaatsen zich van hoge naar lage druk, maar worden afgebogen door de rotatie van de aarde (coriolis-effect) en de wrijving met het aardoppervlak.

De hoogst gemeten windsnelheid over een interval van 24 uur.


Regen

Huidige hoeveelheid neerslag voor vandaag: 0.0 mm.
De hoeveelheid neerslag wordt gemeten met een regenmeter (pluviometer). De hoeveelheid regenwater wordt uitgedrukt in millimeters. En millimeter regen komt overeen met n liter water op een oppervlakte van n vierkante meter.
 

Buienradar

 


Vochtigheid

Huidige luchtvochtigheid: --- % .
Lucht kan slechts een beperkte hoeveelheid vocht bevatten en die hoeveelheid hangt af van de temperatuur. Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht.
De relatieve vochtigheid geeft aan hoeveel waterdamp de lucht bij de heersende temperatuur bevat, dus hoe vochtig het is. Een waarde van 100 % wijst op een maximale hoeveelheid waterdamp: de lucht is dan verzadigd. Bij een relatieve vochtigheid van 50 % bevat de lucht bij de heersende temperatuur de helft van de maximaal mogelijke hoeveelheid waterdamp.


Dauwpunt

Huidige dauwpunt: --- C .
Het dauwpunt is de temperatuur waarbij waterdamp begint te condenseren door afkoeling van de lucht zonder dat vocht wordt toegevoerd of afgevoerd. Zodra de dauwpuntstemperatuur wordt bereikt is de lucht verzadigd met waterdamp en bedraagt de relatieve vochtigheid 100 %.


Luchtdruk

Huidige luchtdruk: 1016.5 hPa.
De luchtdruk wordt gemeten met een barometer. De luchtdruk is de kracht die het gewicht van de lucht in de atmosfeer op een oppervlak uitoefent en wordt uitgedrukt in hectopascal. Snelle veranderingen van druk gaan meestal vergezeld van veel wind of zijn voorbode van storm. In 80 % van de gevallen (
KNMI
) zal een stijgende luchtdruk tot een weersverbetering leiden en een dalende luchtdruk tot slechter weer.
 


Historiek

In deze rubriek vind je de archieven terug. Je kan jaarlijkse en maandelijkse overzichten opvragen. Helaas ontbreekt hier en daar data wegens technische problemen.

 

2013
2012 2011 2010

2009

2008

2007

2006


Minima/maxima

In deze rubriek vind je de minima en maxima van de huidige dag, de huidige maand en het huidige jaar terug.
 
Update: 07/12/17  om  7:45 u!

Vandaag

Deze maand

Dit jaar

Hoog Laag Hoog Laag Hoog Laag
Buitentemperatuur: --- C  --- C  7.8 C  -1.3 C  33.9 C  -7.8 C
Gevoelstemperatuur:   --- C    -3.3 C    -7.8 C
Hitte index: --- C    7.8 C    40.0 C  
Windsnelheid: 0.0 km/hr    24.1 km/hr    69.2 km/hr  
Neerslag: 0.0 mm/hr    1.8 mm/hr    696.7 mm/hr  
Luchtvochtigheid: --- % --- %  100 %  88 %  100 %  30 %
Dauwpunt: --- C --- C  6.7 C  -1.7 C  22.8 C  -8.3 C 
Luchtdruk: 1022.8 hPa 1016.5 hPa  1032.7 hPa  1004.0 hPa  1039.7 hPa  978.0 hPa


Weersvoorspelling