Beroeps Secundair Onderwijs: specialisatiejaren


In de derde graad bestaat ons onderwijsaanbod uit:

Een studierichting voor jou?

Je legt vlot en graag contact met mensen in een bedrijfscontext. Je kan je inleven in de verwachtingen van klanten en stemt je handelen en communicatie hier op af. Je bent geboeid door het groeiende belang van e-commerce en wil je hierin verder bekwamen. Je kan vlot verschillende bekende softwaretoepassingen integreren, en je hebt de drive om nieuwe ICT-toepassingen zoals ERP onder de knie te krijgen. Je ziet het belang van werken in team in en je wil je eigen competenties op dit vlak verder ontplooien. Je bent een goede organisator, en werkt nauwkeurig en ordelijk. Je houdt van een praktische, polyvalente opleiding met wekelijks stage en veel aandacht voor werkplekleren in boeiende bedrijven.

Wat mag je verwachten in het vak Business support (18 uur)?

Binnen deze beroepsopleiding leer je onderstaande competenties verder ontwikkelen in een praktijkgerichte, realistische omgeving:

Competentie 1: Klantgericht handelen en communiceren (1 uur)

Met behulp van een professionele telefooncentrale, actieve luister- en vraagtechnieken, stemtechnieken en telefoonetiquette bekwaam je je verder in het correct opbouwen en voeren van telefoongesprekken. Via stages en werkplekleren leer je klanten verwelkomen aan de balie van een showroom en hen verder op een professionele manier adviseren en begeleiden in het aankoopproces. In de oefenfirma krijg je de kans om een deelname aan een beurs voor te bereiden: opstellen van een beursplan, ontwerpen van bezoekersfiches, de beurscommunicatie verzorgen, de beursdeelname evalueren…..

 Competentie 2: Klantgericht handelen in e-business (2 uur)

Na een grondige studie van de begrippen e-business en e-commerce, de bijbehorende wettelijke bepalingen en het groeiende belang van e-commerce in België, ga je zelf een gebruiksvriendelijke webshop opzetten en onderhouden met behulp van gepaste software. Die webshop is een aanvulling op de eigen website. Je communiceert met de klanten via de webshop en volgt de wettelijke bepalingen strikt op. Via bekende onlinecommunicatiemiddelen zoals websites en sociale media communiceer je op een professionele manier met potentiële klanten.

Competentie 3: Opvolgen business processen met ERP (2 uur)

Praktisch elk bedrijf en organisatie werkt tegenwoordig met op maat gemaakte ERP-pakketten. Via het ERP-pakket oefen je in onze oefenfirma het schematisch weergeven en toepassen van allerlei soorten bedrijfsprocessen zoals: inkoopprocessen, verkoopprocessen, voorraadbeheer…

Competentie 4: Gevorderde ICT-vaardigheden toepassen (4 uur)

Die competentie biedt een ruime en gevarieerde vorming: digitale foto’s bewerken met professionele pakketten, video- en geluidsfragmenten bewerken, doorlopende presentaties maken met multimediaal materiaal, documenten ontwikkelen met een grafisch ontwerpprogramma, verwerking van cijfergegevens in rekenbladen, het functioneel beheren van gegevensbanken, aanpassen van websites gemaakt met CMS … 

Competentie 5: Werken in team (1 uur)

Je wordt getraind in teamoverleg in al zijn facetten: de fases van teamoverleg erkennen en toepassen, omgaan met feedback bij functionerings- en evaluatiegesprekken, gepaste technieken hanteren om aan conflictbeheersing te doen, leiderschapsstijlen herkennen…

Alternerende stage: 1 dag per week

Bedrijfsbeheer

En tot slot nog een extra troef van deze studierichting: we organiseren een cursus bedrijfsbeheer in je curriculum. Mits je slaagt voor alle doelstellingen van deze cursus, krijg je dan ook het attest bedrijfsbeheer uitgereikt bij het voltooien van deze opleiding. Dit attest wordt geëist bij een inschrijving in de kruispuntbank van ondernemingen als je zelf een onderneming wil oprichten.

Wat na deze studierichting?

Dit specialisatiejaar bereidt voor op onmiddellijke tewerkstelling.
Je wordt opgeleid om het beroep van ontvangstmedewerker of commercieel medewerker binnendienst (bediende) uit te oefenen. Je kan gaan werken in een groothandel, een showroom, een winkel met balieverkoop en op beurzen.
Als ontvangstmedewerker kan je eveneens tewerkgesteld worden bij dienstverlenende organisaties zoals musea, bibliotheken, ziekenhuizen.
Als commercieel medewerker binnendienst (bediende) kan je ook tewerkgesteld worden bij klantendiensten.

Lessentabel

VakUren
Godsdienst2
Lichamelijke opvoeding2
Project algemene vakken4
Zakelijke communicatie Engels2
Zakelijke communicatie Frans2
Business support (inclusief 8 uur Stage en 4 uur Oefenfirma)18
C1: klantgericht handelen en communiceren3
C2: klantgericht handelen in e-business 3
C3: opvolgen business relaties en voorraadbeheer 3
C4: gevorderde ict-vaardigheden toepassen 6
C5: werken in team 3
Bedrijfsbeheer3
Totaal:33

Tijdens de lesweken hebben de leerlingen 32 uren les.


Business support in beeld


Een studierichting voor jou?

Je wil resoluut gaan voor een toekomst met werkzekerheid. Je zoekt een job met verantwoordelijkheid en mogelijkheden om verder door te groeien. Je hebt interesse in de organisatie van magazijnwerkzaamheden en je hebt aandacht voor orde, procedures en veiligheid. Je bent stressbestendig en je zou graag willen functioneren in een internationale omgeving. Je hebt de vaardigheid en het doorzettingsvermogen om interne transportmiddelen te leren besturen. Op ICT-vlak sta je ervoor open om nieuwe toepassingen zoals voorraadbeheer met ERP of WMS aan te leren. Je ziet het belang van werken in team in en wil je eigen competenties op dat vlak verder ontplooien. Je houdt van een praktische polyvalente opleiding met veel stage en aandacht voor werkplekleren in regionale topbedrijven in de logistieke sector.

Wat mag je verwachten in het vak Logistics (16 uur per week)?

Binnen deze beroepsopleiding leer je onderstaande competenties verder ontwikkelen in een praktijkgerichte, realistische omgeving:

Competentie 1: Werken in team (2 uur – Werkplekleren en workshops logistiek)

Je bestudeert eerst grondig de organisatie van je stagebedrijf, om je daarna te trainen in teamoverleg in al zijn facetten: respectvol communiceren, de fases van teamoverleg erkennen en toepassen, omgaan met feedback, gepaste technieken hanteren om aan conflictbeheersing te doen, leiderschapsstijlen herkennen...

Competentie 2: Goederen ontvangen en opslaan (3 uur – Stage)

In het stagebedrijf doorloop je het hele proces van start tot einde: je bent op de hoogte van de goederen- en documentenstroom. Je controleert en ontvangt binnenkomende vracht, je lost zelfstandig en op een veilige manier de goederen met behulp van interne transportmiddelen, je slaat de goederen op…. Een uitstekende kennis van de magazijnlay-out en het respecteren van alle veiligheidsvoorschriften zijn een absolute must bij deze competentie.

Competentie 3: Orders verwerken en zendklaar maken (4 uur – Stage)

Je past nauwgezet het stappenplan van je stagebedrijf voor het verwerken en zendklaar maken van een order toe. Met het juiste transportmiddel worden de goederen op een correcte en veilige manier geladen.

Competentie 4: Interne transportmiddelen besturen (3 uur – Stage)

Je bent je bewust van de verregaande verantwoordelijkheden van een bestuurder van motorisch aangedreven transportmiddelen. Je kent en herkent diverse soorten heftrucks. Je kan de technische elementen van minstens 2 motorisch aangedreven transportmiddelen toelichten. Je leert 2 motorisch aangedreven transportmiddelen controleren en besturen, rekening houdend met alle veiligheidsvoorschriften.

Competentie 5: Veilig werken (2 uur – Werkplekleren en workshops logistiek)

Je werkt professioneel en veilig wanneer je in contact komt met gevaarlijke stoffen. Je krijgt daar de nodige opleiding. Om je meerwaarde op de arbeidsmarkt te verhogen kan je het VCA-attest behalen. Je bent op de hoogte van de wet over het welzijn op de werkvloer. Je past alle regels en afspraken voor veiligheid op het werk gedisciplineerd toe. Het specialisatiejaar 7 Logistics bied je ook de kans om een EHBO-attest te behalen. Dat is een extra troef voor je werkgever in spe, maar vooral voor jezelf en iedereen rondom je.

Competentie 6: Voorraad beheren (2 uur – Werkplekleren en workshops logistiek)

Je hanteert een professioneel ERP-pakket waarmee je de logistieke bedrijfsprocessen leert beheren.

Bedrijfsbeheer

En tot slot nog een extra troef van deze studierichting: we organiseren een cursus bedrijfsbeheer in je curriculum. Mits je slaagt voor alle doelstellingen van deze cursus, krijg je dan ook het attest bedrijfsbeheer uitgereikt bij het voltooien van de opleiding. Dat attest wordt geëist bij een inschrijving in de kruispuntbank van ondernemingen als je zelf een onderneming wil oprichten.

Wat na deze studierichting?

Dit specialisatiejaar bereidt voor op onmiddellijke tewerkstelling in de distributieve logistieke bedrijven als heftruckchauffeur, orderpicker, reachtruckchauffeur of magazijnmedewerker. Door de brede vorming kan je snel doorgroeien tot teamverantwoordelijke, de eerste leidinggevende functie op de werkvloer. Omdat er te weinig geschoolde logistieke medewerkers zijn, is logistiek medewerker een knelpuntberoep. Je ontvangt eveneens het diploma secundair onderwijs waardoor je eveneens kan starten in de logistieke bacheloropleiding in de hogeschool.

Lessentabel

VakUren
Algemene vorming12
Godsdienst2
Lichamelijke opvoeding2
Project algemene vakken4
Zakelijke communicatie Engels2
Zakelijke communicatie Frans2
Logistiek (2 weken opleiding interne transportmiddelen bij Logis, 8 weken blokstage en 1 dag per week werkplekleren)16
C1: werken in team2
C2: goederen ontvangen en opslaan3
C3: orders verwerken en verzendklaar maken4
C4: interne transportmiddelen besturen3
C5: veilig werken2
C6: voorraad beheren2
EHBO1
Bedrijfsbeheer3
Totaal:32

Tijdens de lesweken hebben de leerlingen 32 uren les.


Logistiek in beeld


Een studierichting voor jou?

Je maakt kennis met het brede werkveld van de logistiek assistent in ziekenhuizen en woonzorgcentra en met de taken van de logistiek medewerker in de voedingsdienst. Je bent iemand die graag de handen uit de mouwen steekt en praktisch bezig is.

Wat mag je verwachten in de hoofdvakken?

Het vak Organisatie-assistentie bestaat uit verschillende modules en projecten.
In de module logistiek assistent in ziekenhuizen en zorginstellingen krijg je een goed zicht op het takenpakket van de logistiek assistent in ziekenhuizen, woonzorgcentra, kinderdagverblijven, … Bovendien leer je met verschillende problematieken en situaties omgaan. In het 7de specialisatiejaar ligt de nadruk vooral op complexe situaties.
In de module logistiek medewerker in de voeding leer je werken als logistiek assistent in grootkeukens van ziekenhuizen, woonzorgcentra, … of help je in de keuken van de kleinhoreca. Je voert er complexere opdrachten uit dan tijdens het vijfde en zesde leerjaar en je krijgt steeds meer verantwoordelijkheid. Een middag per week run je een restaurant en oefen je de verschillende aspecten die daarbij komen kijken. Ook samenwerken in een team  is dan belangrijk om op korte tijd de klanten goed te bedienen.
In project verwerk je de administratie van het restaurantproject en regel je de financiële zaken. Je zorgt er voor dat het restaurant winstgevend is.
Tijdens werkplekleren maak je kennis met het bredere werkveld van de logistiek medewerker: linnendienst en onderhoudsdienst klein- en groothuishouding. Dat doe je door ervaringen op te doen op een specifieke werkplek zoals op de voedingsafdeling van een grootwarenhuis, in strijkwinkels, kringwinkels ...
Tijdens de stages oefen je op de werkvloer wat je geleerd hebt tijdens de lessen. Naargelang van je interesse loop je stages in ziekenhuizen, woonzorgcentra, kinderdagverblijven, grootkeukens en kleinhoreca.

Wat na deze studierichting?

Leerlingen die met succes het 7de specialisatiejaar afwerken, krijgen het diploma secundair onderwijs.
De studierichting Organisatie-assistentie is een arbeidsmarktgerichte studierichting.
Na je studie kan je in het werkveld aan de slag als logistiek assistent in ziekenhuizen, zorg- en opvanginstellingen. Je werkt in team samen met verplegenden en verzorgenden.
Ook kan je aan de slag als logistiek medewerker in de voedingsdienst. Je komt dan terecht in grootkeukens en verbruikszalen van bedrijven of verzorgingsinstellingen, recreatiecentra en kleinhoreca.

Lessentabel

VakUren
Godsdienst2
Lichamelijke opvoeding2
Project algemene vakken4
Engels2
Plastische opvoeding2
Organisatie-assistentie11
Blokstages: 11 weken

Tijdens de lesweken hebben de leerlingen 32 uren les.


Organisatie-assistentie in beeld


Een studierichting voor jou?

Het professioneel begeleiden van kinderen spreekt je sterk aan. Je wil je verder verdiepen in de ontwikkeling en opvoeding van kinderen. Je bent enthousiast en je werkt graag in team.

Wat mag je verwachten in de hoofdvakken?

Het vak Kinderzorg bestaat uit verschillende modules en projecten.
Je leert welke zorg kinderen van 0 tot 12 jaar nodig hebben, met extra aandacht voor kinderen uit kwetsbare gezinnen en kinderen met een beperking. Je gaat dieper in op de vaardigheden die je in de derde graad leerde. Verder ligt de nadruk op het functioneren in complexe situaties.

Inzicht in welke zorg kinderen dagelijks nodig hebben, verwerf je in de module Zorg voor gezondheid en welzijn. Ook leer je zorg dragen voor zieke kinderen in de opvang. Daarnaast word je opgeleid tot EHBO-helper.
In de module Pedagogisch handelen verdiep je je in de ontwikkeling van kinderen en hoe je hierop kan inspelen. Je leert omgaan met dagelijkse opvoedingsvragen. Je organiseert spelactiviteiten en begeleidt de kinderen tijdens die spelactiviteiten. Daarnaast leer je op een gepaste manier communiceren met ouders.
Tijdens het project speelplaatsbegeleiding oefen je de pedagogische vaardigheden in de dagdagelijkse werking van een basisschool.
In Project organiseer je spelactiviteiten voor een bepaalde doelgroep (bv. kinderen met een beperking, anderstalige kinderen …) en je voert die uit in het werkveld.
In Indirecte zorg sta je in voor maaltijdzorg, interieurzorg en linnenzorg binnen de kinderopvang.
Tijdens stages oefen je op de werkvloer wat je geleerd hebt tijdens de lessen. Je loopt stages in een kinderdagverblijf, een buitenschoolse opvang, een kleuterklas, een voorziening voor kinderen met een beperking.

Wat na deze studierichting?

Leerlingen die met succes het 7de specialisatiejaar afwerken, krijgen het diploma secundair onderwijs.
De studierichting Kinderzorg is op de eerste plaats een arbeidsmarktgerichte studierichting.
Na je studie kan je werken als kinderbegeleider in kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang en kleuterscholen.
Er zijn ook mogelijkheden om door te stromen naar een Se-n-Se binnen het eigen studiegebied: leefgroepwerking of internaatswerking of HBO5 Verpleegkunde.
Binnen het volwassenenonderwijs is de opleiding Jeugd- en gehandicaptenzorg mogelijk.

Lessentabel

VakUren
Godsdienst2
Lichamelijke opvoeding2
Project algemene vakken4
Engels2
AV Expressie2
Kinderzorg10
Blokstages: 11 weken

Tijdens de lesweken hebben de leerlingen 32 uren les.


Kinderzorg in beeld


Een studierichting voor jou?

Je gaat graag met oudere mensen om en je geniet van een gezellige babbel met ouderen. Je hebt aandacht voor het lichamelijke, emotionele en sociaal welbevinden van de oudere. Je werkt graag in team.

Wat mag je verwachten in de hoofdvakken?

Het vak Thuis- en Bejaardenzorg/zorgkundige bestaat uit verschillende modules en projecten.
Je wordt wegwijs gemaakt in de zorg voor ouderen in woonzorgcentra, ziekenhuizen, binnen voorzieningen voor mensen met een beperking en in de gezinszorg. Je verfijnt je  vaardigheden die je in de derde graad leerde. Verder ligt de nadruk op het functioneren in complexere situaties.
In de module Zorg voor gezondheid en welzijn werk je met zorgplannen. Je bestudeert de veel voorkomende aandoeningen zoals dementie, Parkinson, CVA,  …
Je staat stil bij de invloed van die ziektes op het menselijk functioneren. Je verzorgt, met extra aandacht voor comfort, mensen die op het einde van hun leven zijn. Je leert wat de rol is van een verzorgende bij kraamzorg in een gezin. Daarnaast word je opgeleid tot EHBO-helper.

In de module Agogisch handelen maak je kennis met het het sociaal netwerk van zorgbehoevende personen en welke taken je in verschillende situaties binnen het netwerk kan opnemen. Je verdiept je in bijzondere zorgnoden zoals verslavingsproblematieken, depressie, mensen met een beperking… Je leert kinderen begeleiden binnen een gezin.

In Project werk je activiteiten en/of materialen uit voor bijzondere doelgroepen en ga je hiermee aan de slag in het werkveld. Zo oefen je je vaardigheden in het omgaan met verschillende doelgroepen.

In de module Indirecte zorg leer je zorg dragen voor de praktische taken in een gezin. Je bereidt dagdagelijkse gerechten met extra aandacht voor een gezonde keuken. Daarnaast voer je ook gewone huishoudelijke taken in interieurzorg en linnenzorg uit.

Tijdens stages oefen je op de werkvloer wat je geleerd hebt tijdens de lessen. Je loopt stages in een woonzorgcentrum, in de gezinszorg, in een ziekenhuis, in de thuisverpleging of bij volwassenen met een beperking.

Wat na deze studierichting?

Leerlingen die met succes het 7de specialisatiejaar afwerken, krijgen het diploma secundair onderwijs.
De studierichting Thuis- en Bejaardenzorg/zorgkundige is op de eerste plaats een arbeidsmarktgerichte studierichting.
Afgestudeerde leerlingen registreren zich als zorgkundige.
Je kan werken in woonzorgcentra, bij diensten voor gezinshulp, in dagcentra voor ouderen, als persoonlijk assistent.
Er zijn ook mogelijkheden om door te stromen naar een Se-n-Se binnen het eigen studiegebied: leefgroepwerking of internaatswerking of HBO5 Verpleegkunde.
Binnen het volwassenenonderwijs is de opleiding Jeugd- en gehandicaptenzorg en Animator in de ouderenzorg mogelijk.

Lessentabel

VakUren
Godsdienst2
Lichamelijke opvoeding2
Project algemene vakken4
Engels2
AV Expressie2
Thuis- en bejaardenzorg/zorgkundige10
Blokstages: 11 weken

Tijdens de lesweken hebben de leerlingen 32 uren les.


Thuis- en bejaardenzorg/zorgkundige in beeld